Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Jest to proste danie w stylu włoskim, przyrządzane z piersi kurczaka zapiekanej z lekkim sosem warzywnym i parmezanem. Podawać z podgrzaną ciabattą lub bagietką do zamaczania w sosie.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 200 g małych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić pieczarki i smażyć 3-4 minuty często mieszając, aż zaczną się rumienić.

2Wrzucić pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć 2 minuty, dodać posiekane pomidory, zwiększyć nieco ogień i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień i pozostawić sos, by dusił się powoli 15 minut, aż zgęstnieje. Dodać bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3Ułożyć mięso w jednej warstwie na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego lub brytfanny i polać sosem. Przykryć i piec 25 minut, aż mięso przestanie być surowe.

4Rozgrzać opiekacz pod koniec czasu przeznaczonego na pieczenie. Odkryć naczynie i posypać serem. Wstawić do opiekacza na 1-2 minuty, aż ser się roztopi, a zapiekanka będzie bulgotać.

Porcja dla:

4 osób