15 min.
50 min.
65 min.
Jest to proste danie w stylu włoskim, przyrządzane z piersi kurczaka zapiekanej z lekkim sosem warzywnym i parmezanem. Podawać z podgrzaną ciabattą lub bagietką do zamaczania w sosie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 200 g małych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
- 1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić pieczarki i smażyć 3-4 minuty często mieszając, aż zaczną się rumienić.
2Wrzucić pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć 2 minuty, dodać posiekane pomidory, zwiększyć nieco ogień i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień i pozostawić sos, by dusił się powoli 15 minut, aż zgęstnieje. Dodać bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3Ułożyć mięso w jednej warstwie na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego lub brytfanny i polać sosem. Przykryć i piec 25 minut, aż mięso przestanie być surowe.
4Rozgrzać opiekacz pod koniec czasu przeznaczonego na pieczenie. Odkryć naczynie i posypać serem. Wstawić do opiekacza na 1-2 minuty, aż ser się roztopi, a zapiekanka będzie bulgotać.
Porcja dla:
4 osób