Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Boczek i kurki to niebiańskie połączenie. Kiedy tylko pojawią się świeże kurki, koniecznie wypróbuj tego prostego, ale wykwintnego dania. Podawać z bagietką i białym winem.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 50 g chudego boczku
  • mała cebula, drobno posiekana
  • 500 g świeżych kurek, oczyszczonych
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki, posiekana

Przygotowanie:

1Na patelni stopić masło i podsmażyć boczek z cebulą, aż cebula się zeszkli.

2Duże kurki przeciąć na pół. Dusić przez 10 minut bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje. Posypać natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób