30 min.
60 min.
90 min.
Wyjątkowo smaczne danie z kuchni śródziemnomorskiej – może być podawane jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 120 g bułki tartej
- oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula
- 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
2Pomidory opłukać, usunąć łodyżki i stwardniałe, zielone części i łyżeczką wydrążyć z pestek. Przekroić na pół (opcjonalnie) i posolić w środku. Odwrócić do góry nogami, aby osuszyć z soku.
3W międzyczasie, na patelni na niewielkiej ilości oliwy zrumienić bułkę tartą, często mieszając. Odłożyć na bok.
4Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na oddzielnej patelni. Dodać odrobinę pietruszki i czosnku, smażyć przez kolejne 10 minut. Anchois opłukać i dodać do pietruszki, rozdrobnić widelcem i smażyć, aż będą mocno rozdrobnione.
5Zawartość obu patelni przełożyć do miski, dodać kapary i odrobinę oregano. Dobrze wymieszać i napełniać pomidory. Posypać zrumienioną bułką.
6Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą i ułożyć pomidory. Posypać pietruszką i oregano, skropić oliwą.
7Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób