Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Wyjątkowo smaczne danie z kuchni śródziemnomorskiej – może być podawane jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 120 g bułki tartej
  • oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.

2Pomidory opłukać, usunąć łodyżki i stwardniałe, zielone części i łyżeczką wydrążyć z pestek. Przekroić na pół (opcjonalnie) i posolić w środku. Odwrócić do góry nogami, aby osuszyć z soku.

3W międzyczasie, na patelni na niewielkiej ilości oliwy zrumienić bułkę tartą, często mieszając. Odłożyć na bok.

4Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na oddzielnej patelni. Dodać odrobinę pietruszki i czosnku, smażyć przez kolejne 10 minut. Anchois opłukać i dodać do pietruszki, rozdrobnić widelcem i smażyć, aż będą mocno rozdrobnione.

5Zawartość obu patelni przełożyć do miski, dodać kapary i odrobinę oregano. Dobrze wymieszać i napełniać pomidory. Posypać zrumienioną bułką.

6Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą i ułożyć pomidory. Posypać pietruszką i oregano, skropić oliwą.

7Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób