Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Zdrowa kasza jaglana z cynamonem i dynią. Można dodać ulubione suszone owoce i orzechy.

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • orzechy i suszone owoce według uznania

Przygotowanie:

1Dynię oczyścić, usunąć pestki, obrać. Miąższ pokroić w drobną kostkę.

2Kaszę opłukać na sicie, aż woda będzie czysta.

3W garnku rozpuścić masło, dodać dynię i smażyć przez kilka minut. Dodać sól, cukier i cynamon. Dodać kaszę i wymieszać.

4Wlać 2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 30 minut, aż cała woda się wchłonie.

5Dodać mleko, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5 minut, a następnie przykryć pokrywką i odstawić na 10-15 minut. Można dodatkowo owinąć w ręcznik.

6Przed podaniem posypać orzechami i suszonymi owocami.

Porcja dla:

4 osób