20 min.
120 min.
140 min.
Ta potrawa jest niesamowicie rozgrzewająca i bardzo dobrze doprawiona. To prosta potrawa, którą można przygotować na obiad w środku tygodnia, albo kiedy spodziewamy się gości. Jeśli nie masz specjalnego naczynia do tadżin, możesz użyć casserole albo naczynia żaroodpornego, a rezultat i tak będzie wyśmienity!
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej na kawałki
- 3 cebule, drobno posiekane
- 5 pomidorów, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Przygotowanie:
1W dużym naczyniu żaroodpornym lub casserole podgrzać oliwe na średnim ogniu. Dodać jagnięcinę i cebulę i smażyć przez kilka minut. Wmieszać pomidory, czosnek, curry i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, dodać 500 ml wody i dusić przez 75 minut. Wmieszać kolendrę i dusić jeszcze przez 15 minut.
2Na koniec dodać śmietanę lub creme fraiche i podawać.
Porcja dla:
6 osób