Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Ta potrawa jest niesamowicie rozgrzewająca i bardzo dobrze doprawiona. To prosta potrawa, którą można przygotować na obiad w środku tygodnia, albo kiedy spodziewamy się gości. Jeśli nie masz specjalnego naczynia do tadżin, możesz użyć casserole albo naczynia żaroodpornego, a rezultat i tak będzie wyśmienity!

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej na kawałki
  • 3 cebule, drobno posiekane
  • 5 pomidorów, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

Przygotowanie:

1W dużym naczyniu żaroodpornym lub casserole podgrzać oliwe na średnim ogniu. Dodać jagnięcinę i cebulę i smażyć przez kilka minut. Wmieszać pomidory, czosnek, curry i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, dodać 500 ml wody i dusić przez 75 minut. Wmieszać kolendrę i dusić jeszcze przez 15 minut.

2Na koniec dodać śmietanę lub creme fraiche i podawać.

Porcja dla:

6 osób