Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Specjalność mojej mamy: wytrawne, kruche marynowane podgrzybki. Wspaniały dodatek do mięs i idealne na imprezy.
Składniki:
- 500 g oczyszczonych podgrzybków
- Marynata
- 700 ml białego wytrawnego wina
- 220 ml białego octu winnego
- 1 marchewka pokrojona w plasterki
Przygotowanie:
1Najpierw marynata: ocet łączymy z winem i dodajemy warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wszystko gotujemy przez 10 min na małym ogniu.
2Grzybki czyścimy i myjemy, większe można pokroić. Wrzucamy je na 5 min do wrzącej marynaty a następnie przekładamy do wyparzonych słoików.
3Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 15-20 min.
Porcja dla:
4 osób