Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Specjalność mojej mamy: wytrawne, kruche marynowane podgrzybki. Wspaniały dodatek do mięs i idealne na imprezy.

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych podgrzybków
  • Marynata
  • 700 ml białego wytrawnego wina
  • 220 ml białego octu winnego
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

1Najpierw marynata: ocet łączymy z winem i dodajemy warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wszystko gotujemy przez 10 min na małym ogniu.

2Grzybki czyścimy i myjemy, większe można pokroić. Wrzucamy je na 5 min do wrzącej marynaty a następnie przekładamy do wyparzonych słoików.

3Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 15-20 min.

Porcja dla:

4 osób