Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Kremowa, czekoladowa masa, którą z łatwością udekorujesz każdy tort. Najlepiej pasuje do ciast czekoladowych, orzechowych i wiśniowych. Zawiera surowe jajka, więc nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i dzieci.
Składniki:
- 350 g półsłodkiej czekolady
- 450 g niesolonego masła
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 500 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1Stopić czekoladę i odstawić, aby nieco ostygła.
2Do miski włożyć masło, dodać sól i wanilię i miksować ok. 4 minuty, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Miksując na wolnych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dobrze wymieszać i miksować na średniej prędkości przez ok. 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować jeszcze przez 4 minuty.
Porcja dla:
20 osób