Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
25 min.

Kremowa, czekoladowa masa, którą z łatwością udekorujesz każdy tort. Najlepiej pasuje do ciast czekoladowych, orzechowych i wiśniowych. Zawiera surowe jajka, więc nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i dzieci.

Składniki:

  • 350 g półsłodkiej czekolady
  • 450 g niesolonego masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 500 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1Stopić czekoladę i odstawić, aby nieco ostygła.

2Do miski włożyć masło, dodać sól i wanilię i miksować ok. 4 minuty, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Miksując na wolnych obrotach, dodawać stopniowo cukier puder. Dobrze wymieszać i miksować na średniej prędkości przez ok. 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować jeszcze przez 4 minuty.

Porcja dla:

20 osób