Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Gotowanie z niewielką ilością wina – w tym wypadku słynnego wina deserowego z Sycylii – nadaje sosowi intensywny smak. Niemal cały alkohol wyparowuje, pozostaje tylko smak wina. Sos ten zagęszcza się mieszanką jajek i soku z cytryny, typową dla kuchni śródziemnomorskiej i mniej tłustą niż zasmażka czy śmietana.

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,4 kg), pokrojony
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duży por, grubo posiekany
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 90 ml marsali
  • 500 ml wywaru z kurczaka, najlepiej domowego wyrobu
  • 2 kopry włoskie, pokrojone na kawałki
  • 280 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Zdjąć skórę ze wszystkich kawałków kurczaka z wyjątkiem małych, takich jak skrzydełka. Zmieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej mięso.

2Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy i wrzucić pora, natkę pietruszki oraz nasiona kopru włoskiego. Smażyć na średnim ogniu, aż por zmięknie, często mieszając. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową i odstawić.

3Wlać resztę oliwy do rondla i smażyć mięso 6–7 minut, aż przybierze złoty kolor. Wyciągnąć je z rondla i odstawić. Wlać marsalę i gotować, aż zostanie około 2 łyżek sosu. Wlać wywar i wrzucić mieszankę pora oraz przypraw, ciemne kawałki mięsa kurczaka i skrzydełka do rondla (odczekać z dodaniem piersi, żeby się nie rozgotowały). Dodać koper włoski. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 10–15 minut, a potem wrzucić piersi kurczaka i dusić 15 minut, aż wszystkie kawałki kurczaka zmiękną. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać groszek.

4Wyciągnąć mięso i warzywa łyżką cedzakową na półmisek. Ustawić je w ciepłym miejscu.

5Wymieszać w małej misce sok cytrynowy z jajkiem. Stopniowo wlać do mieszanki 4 łyżki gorącego sosu, w którym gotowało się mięso, starannie wymieszać, a potem przelać całość z powrotem do rondla. Wrzucić kawałki kurczaka i warzywa do rondla i delikatnie podgrzać jego zawartość na bardzo małym ogniu, żeby sos się nie zwarzył. Przyprawić. Podawać z przybraniem z natki pietruszki i kawałków skórki cytrynowej.

Porcja dla:

4 osób