Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Tarta szpinakowa, bardzo szybka i bardzo prosta. Można użyć mrożonego szpinaku, albo świeżego. Taka tarta ze szpinakiem posmakuje nawet dzieciom!

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C (chyba że na opakowaniu ciasta podano inaczej).

2Formę na tartę wyłożyć ciastem (na papierze do pieczenia) i ponakłuwać ciasto widelcem.

3Szpinak rozmrozić na patelni, odlewając cały płyn. Kiedy będzie już gorący, dodać czosnek, sól i pieprz i smażyć jeszcze chwilę, mieszając, aby dobrze przeszedł przyprawami. Wyłączyć ogień pod patelnią, aby nieco przestygł.

4W misce roztrzepać porządnie jajka. Dodać mascarpone i wymieszać (najlepiej rózgą), na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

5Gdy szpinak trochę przestygnie, dodać go do miski z masą jajeczną i dobrze wymieszać. Przelać tę masę na przygotowane ciasto w blaszce. Wyrównać wierzch i posypać mozzarellą.

6Piec przez ok. 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni, a ser stopi i lekko przypiecze.

Porcja dla:

6 osób