10 min.
40 min.
50 min.
Tarta szpinakowa, bardzo szybka i bardzo prosta. Można użyć mrożonego szpinaku, albo świeżego. Taka tarta ze szpinakiem posmakuje nawet dzieciom!
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (chyba że na opakowaniu ciasta podano inaczej).
2Formę na tartę wyłożyć ciastem (na papierze do pieczenia) i ponakłuwać ciasto widelcem.
3Szpinak rozmrozić na patelni, odlewając cały płyn. Kiedy będzie już gorący, dodać czosnek, sól i pieprz i smażyć jeszcze chwilę, mieszając, aby dobrze przeszedł przyprawami. Wyłączyć ogień pod patelnią, aby nieco przestygł.
4W misce roztrzepać porządnie jajka. Dodać mascarpone i wymieszać (najlepiej rózgą), na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
5Gdy szpinak trochę przestygnie, dodać go do miski z masą jajeczną i dobrze wymieszać. Przelać tę masę na przygotowane ciasto w blaszce. Wyrównać wierzch i posypać mozzarellą.
6Piec przez ok. 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni, a ser stopi i lekko przypiecze.
Porcja dla:
6 osób