Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
155 min.

Specyficzna kombinacja smaków – dla wybrednych podniebień i osób ciekawych nowych smaków. Delikatne mięso łososia doskonale komponuje się z miodową marynatą.

Składniki:

  • 4 kawałki łososia
  • 60 ml jasnego, płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

1Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.

2Wymieszać oliwę z miodem, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

3Natrzeć łososia uzyskaną marynatą, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

4Piec na rozgrzanym grillu ok. 25 minut (w folii) – sprawdzając pod koniec czy ryba jest już miękka.

Porcja dla:

4 osób