Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Placuszki ziemniaczane z dodatkiem ostrej papryki, przekładane pomidorami i cebulą. Podawać z łagodnym sosem jogurtowym. Mogą być dodatkiem do mięs lub podawane jako osobne danie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki mąki pszenej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

1Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2Białą cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy ziemniaczanej.

3Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar wody i dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.

4Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

5Na średniej patelni rozgrzać olej i układać placki, nakładając cienką warstwę masy ziemniaczanej (1-1,5 łyżki na placek). Smaży�� po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.

6Czerwoną cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, pomidory umyć i pokroić w plastry.

7Usmażone ciepłe placuszki przekładać pomidorem i czerwoną cebulą.

Porcja dla:

25 osób