30 min.
30 min.
60 min.
Placuszki ziemniaczane z dodatkiem ostrej papryki, przekładane pomidorami i cebulą. Podawać z łagodnym sosem jogurtowym. Mogą być dodatkiem do mięs lub podawane jako osobne danie.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia biała cebula
- 2 łyżki mąki pszenej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
1Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2Białą cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy ziemniaczanej.
3Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar wody i dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.
4Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
5Na średniej patelni rozgrzać olej i układać placki, nakładając cienką warstwę masy ziemniaczanej (1-1,5 łyżki na placek). Smaży�� po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.
6Czerwoną cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, pomidory umyć i pokroić w plastry.
7Usmażone ciepłe placuszki przekładać pomidorem i czerwoną cebulą.
Porcja dla:
25 osób