10 min.
25 min.
35 min.
Jeśli lubisz składniki występujące w nazwie tej potrawy, na pewno będzie ci ona smakować! Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem białego wina, posypany parmezanem. Palce lizać!
Składniki:
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 paczka (225 g) makaronu nitki
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 450 g dużych krewetek – obranych i odżyłowanych
- 2 puszki (po 800 g) odsączonych krojonych pomidorów
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oliwy i ugotować makaron al dente.
2Odcedzić makaron na durszlaku, przepłukać zimną wodą i odstawić.
3Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i, cały czas mieszając, zrumienić. Uważać, żeby nie przypalić!
4Dodać krewetki i podsmażać przez 3-5 minut. Wyjąć i odłożyć na bok.
5Na patelnię wlać wino, dodać pomidory i pietruszkę z bazylią. Gotować przez 8-12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość o połowę
6Dodać krewetki i gotować jeszcze przez 3 minuty.
7Polać =sosem makaron i posypać startym parmezanem.
Porcja dla:
4 osób