Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jeśli lubisz składniki występujące w nazwie tej potrawy, na pewno będzie ci ona smakować! Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem białego wina, posypany parmezanem. Palce lizać!

Składniki:

  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 paczka (225 g) makaronu nitki
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 450 g dużych krewetek – obranych i odżyłowanych
  • 2 puszki (po 800 g) odsączonych krojonych pomidorów

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oliwy i ugotować makaron al dente.

2Odcedzić makaron na durszlaku, przepłukać zimną wodą i odstawić.

3Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i, cały czas mieszając, zrumienić. Uważać, żeby nie przypalić!

4Dodać krewetki i podsmażać przez 3-5 minut. Wyjąć i odłożyć na bok.

5Na patelnię wlać wino, dodać pomidory i pietruszkę z bazylią. Gotować przez 8-12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość o połowę

6Dodać krewetki i gotować jeszcze przez 3 minuty.

7Polać =sosem makaron i posypać startym parmezanem.

Porcja dla:

4 osób