Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Czy próbowaliście już dynię marynowaną w octowej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu? Gorąco polecam!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 500 g cukru
  • 1/2 litra wody
  • 6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

1Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić w paski, a następnie na kawałki.

2Cukier rozpuścić w wodzie, zagotować z cynamonem i goździkami.

3Do wrzącego syropu wrzucić kawałki dyni i gotować, aż staną się szkliste, wyjąć łyżką cedzakową.

4Ocet wymieszać ze szklanką wody i wlać do syropu. Przykryć i zagotować. Odstawić do przestudzenia.

5Dynię przekładać do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

3 osób