Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Czy próbowaliście już dynię marynowaną w octowej zalewie z dodatkiem goździków i cynamonu? Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 kg dyni
- 500 g cukru
- 1/2 litra wody
- 6 goździków
- kawałek cynamonu
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
1Dynię obrać, usunąć pestki. Pokroić w paski, a następnie na kawałki.
2Cukier rozpuścić w wodzie, zagotować z cynamonem i goździkami.
3Do wrzącego syropu wrzucić kawałki dyni i gotować, aż staną się szkliste, wyjąć łyżką cedzakową.
4Ocet wymieszać ze szklanką wody i wlać do syropu. Przykryć i zagotować. Odstawić do przestudzenia.
5Dynię przekładać do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
3 osób