Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10105 min.

Te smaczne marynowane jaja dobrze jest mieć w lodówce na przekąskę. Jajka można zafarbować na czerwono, zastępując wodę sokiem z buraków.

Składniki:

  • 12 jaj
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 235 ml (1 szklanka) białego octu spirytusowego 5%
  • 235 ml (1 szklanka) wody
  • 50 g (3/4 szklanki) cukru
  • 10 obranych ząbków czosnku

Przygotowanie:

1Włożyć jaja do średniego garnka i zalać zimną wodą tak, żeby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Następnie wyjąć jajka z wody, ostudzić i obrać.

2Włożyć jajka do litrowego słoika wraz z krążkami cebuli.

3W średnim garnku doprowadzić do wrzenia ocet z wodą, cukrem i czosnkiem. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut.

4Zalać jaja zalewą z octu i zamknąć słoik. Przechowywać w lodówce przez przynajmniej 1 tydzień przed podaniem.

Porcja dla:

12 osób