20 min.
05 min.
10105 min.
Te smaczne marynowane jaja dobrze jest mieć w lodówce na przekąskę. Jajka można zafarbować na czerwono, zastępując wodę sokiem z buraków.
Składniki:
- 12 jaj
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 235 ml (1 szklanka) białego octu spirytusowego 5%
- 235 ml (1 szklanka) wody
- 50 g (3/4 szklanki) cukru
- 10 obranych ząbków czosnku
Przygotowanie:
1Włożyć jaja do średniego garnka i zalać zimną wodą tak, żeby je pokryła. Doprowadzić wodę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Przykryć i pozostawić w gorącej wodzie na 10 do 12 minut. Następnie wyjąć jajka z wody, ostudzić i obrać.
2Włożyć jajka do litrowego słoika wraz z krążkami cebuli.
3W średnim garnku doprowadzić do wrzenia ocet z wodą, cukrem i czosnkiem. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut.
4Zalać jaja zalewą z octu i zamknąć słoik. Przechowywać w lodówce przez przynajmniej 1 tydzień przed podaniem.
Porcja dla:
12 osób