Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
80 min.

Szybki w przygotowaniu pasztet z wątróbki drobiowej z dodatkiem czosnku i tymianku. Dobry na kanapkę, na śniadanie lub kolację, albo na krakersy jako przystawka na imprezę.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 czubate łyżki masła
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Wątróbkę dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą.

2Masło rozgrzewamy na patelni, czosnek kroimy w drobne plastry i dodajemy do masła.

3Gałązki tymianku płuczemy i również dodajemy do masła.

4Dodajemy wątróbkę, solimy i pieprzymy do smaku.

5Całość dusimy około 5 minut.

6Przekładamy do szklanego naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę.

7Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Porcja dla:

15 osób