Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
75 min.

Przepis ten dostałam od znajomego, który od zawsze z pasją marynuje co się da. Tym razem kalafior w stylu indyjskim.

Składniki:

  • 2 duże kalafiory
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w talarki
  • 2 papryczki chili, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:

1Kalafiora rozdzielić na różyczki. W dużej misce kalafiora wymieszać z marchewką, cebulą, papryczką, oliwą i przyprawami.

2Warzywa przekładać do wyparzonych słoików.

3Składniki zalewy zagotować. Nalewać do słoików z warzywami zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

7 osób