Czas przygotowania:
05 min.
Całkowity czas:
05 min.

Bardzo łatwe i smaczne masełko, które zaskoczy Twoich gości. Podawać do chleba, np. na grillu. Masło wymieszane jest z suszoną lawendą i świeżymi ziołami. Aby je ładnie podać można formować kulki łyżką do lodów.

Składniki:

  • 150 g solonego masła
  • 2 łyżeczki suszonych pączków lawendy
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Pozostawić masło w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. (Nie zmiękczać w mikrofalówce, bo później tak ładnie nie zastygnie.)

2Pączki lawendy zmiksować szybko w blenderze lub rozgnieść w moździerzu, aby powstał z nich proszek.

3Wymieszać masło z lawendą i ziołami. W razie potrzeby dodać więcej soli. Miksować, aż wszystko się dobrze połączy. Przykryć i wstawić do lodówki do czasu użycia.

Porcja dla:

8 osób