Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
06 min.
06 min.
Całkowity czas:
11 min.
11 min.
Smażona biała ryba, obtoczona w sezamie i nori, czyli suszonych wodorostach. Najlepiej smakuje z ryżem.
Składniki:
- 2 płaty nori
- 3 łyżki sezamu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
- wasabi w proszku do smaku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju sezamowego (lub oleju z orzeszków ziemnych)
- 4 filety z dorady po 100-120 g każdy
Przygotowanie:
1Nożyczkami pokroić nori na małe kawałeczki.
2W miseczce wymieszać nori z solą, cukrem, ziarnem sezamu i wasabi.
3Na patelni rozgrzać olej.
4Kawałki ryby obtoczyć w mieszance przypraw i nori.
5Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony.
6Podawać z ryżem.
Porcja dla:
4 osób