Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
11 min.

Smażona biała ryba, obtoczona w sezamie i nori, czyli suszonych wodorostach. Najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 2 płaty nori
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • wasabi w proszku do smaku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub oleju z orzeszków ziemnych)
  • 4 filety z dorady po 100-120 g każdy

Przygotowanie:

1Nożyczkami pokroić nori na małe kawałeczki.

2W miseczce wymieszać nori z solą, cukrem, ziarnem sezamu i wasabi.

3Na patelni rozgrzać olej.

4Kawałki ryby obtoczyć w mieszance przypraw i nori.

5Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony.

6Podawać z ryżem.

Porcja dla:

4 osób