Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
65 min.

Bardzo pożywne gołąbki, które najlepiej smakują z sosem grzybowym. Pyszna wersja wegetariańska tej tradycyjnej potrawy.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek

Przygotowanie:

1Z kapusty wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić.

2Kiedy kapusta się gotuje, ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając łyżkę masła. Ugotowaną kaszę odcedzić i odstawić aby wystygła.

3Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek.

4Pieczarki oczyścić i pokroić dość drobno. Podsmażyć na łyżce masła. Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.

5Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.

6Kostki rosołowe rozpuścić w 2 szklankach wody i zalać tym gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.

7Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.

Porcja dla:

6 osób