20 min.
30 min.
50 min.
Sos pomidorowo-paprykowy do tej sałatki można zrobić z dużym wyprzedzeniem, a opiekanie steków z miecznika trwa tylko parę minut, więc ta potrawa świetnie nadaje się na przyjęcia. Należy ją podawać z dużą ilością paluszków z ziarnami sezamu lub z chrupiącym chlebem razowym.
Składniki:
- 4 steki z miecznika (ok. 140 g każdy) grubości 1 cm
- 1½ łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 250 g liści młodego szpinaku
- 2 cukinie, grubo starte
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Przygotować salsę co najmniej 20 minut (do 8 godzin) przed podaniem potrawy. Zetrzeć drobno skórkę z pomarańczy i wycisnąć 4 łyżki soku. Umieścić skórkę i sok w dużej misce i wrzucić do niej pomidory, dymki, paprykę, kmin rzymski oraz papryczkę chili i wlać oliwę z oliwek. Przyprawić. Wymieszać, przykryć miskę i schłodzić w lodówce.
2Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Częścią oliwy lekko posmarować steki z miecznika i położyć je na ruszcie. Opiekać przez 2-3 minuty w odległości około 7,5 cm od grzałki. Obrócić steki na drugą stronę, posmarować resztą oliwy i opiekać kolejne 2–3 minuty, aż brzegi steków się lekko przypalą, a mięso ryby będzie jędrne. Nie piec za długo, bo wtedy miecznik będzie twardy i suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby ryba lekko wystygła.
3Wrzucić do miski liście szpinaku, cukinię oraz pietruszkę i delikatnie wymieszać. Rozłożyć na 4 talerze.
4Dodać kolendrę do sosu. Podzielić miecznika na kawałki wielkości kęsa, wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać, uważając, żeby nie rozdrobnić mięsa. Nałożyć obtoczoną w sosie rybę łyżką na sałatkę ze szpinaku i podawać.
Porcja dla:
4 osób