Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Dodaj jesieni pikanterii – minikebaby na ostro! Przygotujcie sami kotlety z mielonego mięsa i usmażcie jak szaszłyki.

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek i ostra papryka do smaku
  • sos musztardowo-paprykowy

Przygotowanie:

1Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak.

2Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków.

3Minikebaby smażyć na oleju przez około 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z sosem musztardowo-paprykowym.

Porcja dla:

6 osób