Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Dodaj jesieni pikanterii – minikebaby na ostro! Przygotujcie sami kotlety z mielonego mięsa i usmażcie jak szaszłyki.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek i ostra papryka do smaku
- sos musztardowo-paprykowy
Przygotowanie:
1Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak.
2Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków.
3Minikebaby smażyć na oleju przez około 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z sosem musztardowo-paprykowym.
Porcja dla:
6 osób