Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Pyszny, ciepły sos jagodowy, który smakuje fantastycznie na naleśnikach, gofrach, lodach i na serniku! Z powodzeniem można użyć i świeżych i mrożonych jagód.
Składniki:
- 300 g (2 szkl.) świeżych lub mrożonych jagód
- 60 ml (1/4 szkl.) wody
- 235 ml (1 szkl.) soku pomarańczowego
- 150 g (3/4 szkl.) cukru
- 60 ml (1/4 szkl.) zimnej wody
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego
Przygotowanie:
1W rondlu, na średnim ogniu, wymieszać jagody z 1/4 szklanki wody, sokiem pomarańczowym i z cukrem. Delikatnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
2W kubku lub w małej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki zimnej wody.
3Delikatnie wmieszać mieszankę ze skrobią kukurydzianą do jagód, tak, aby nie zgnieść owoców.
4Delikatnie gotować, aż mieszanina będzie wystarczająco gęsta aby pokrywać tył metalowej łyżki (3-4 minuty).
5Zdjąć z ognia i wmieszać aromat migdałowy oraz cynamon. Sos można rozrzedzić wodą, jeśli wydaje się zbyt gęsty.
Porcja dla:
8 osób