Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Rozgrzej się zimą tym gorącym cydrem jabłkowym z dodatkiem bitej śmietany o karmelowym smaku. Jest obłędny!

Składniki:

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 szklanki cydru
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać 1/4 szkl. śmietany z 1/4 szkl. brązowego cukru. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się gotować.

2Zwiększyć ogień i dodać cydr i wodę, stale mieszając. Gotować, aż zacznie wrzeć – ok. 4 minuty.

3W misce ubić mikserem 1/2 szkl. śmietany z 1 łyżką cukru. Śmietana ma być miękka, a nie sztywna.

4Przelać gorący cydr do szklanek, po wierzchu udekorować bitą śmietaną.

Porcja dla:

4 osób