Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Rozgrzej się zimą tym gorącym cydrem jabłkowym z dodatkiem bitej śmietany o karmelowym smaku. Jest obłędny!
Składniki:
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 szklanki cydru
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać 1/4 szkl. śmietany z 1/4 szkl. brązowego cukru. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się gotować.
2Zwiększyć ogień i dodać cydr i wodę, stale mieszając. Gotować, aż zacznie wrzeć – ok. 4 minuty.
3W misce ubić mikserem 1/2 szkl. śmietany z 1 łyżką cukru. Śmietana ma być miękka, a nie sztywna.
4Przelać gorący cydr do szklanek, po wierzchu udekorować bitą śmietaną.
Porcja dla:
4 osób