Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

To jeden z moich ulubionych dodatków do dań. Pyszna z mięsem, ziemniakami a na drugi dzień nawet z chlebem.

Składniki:

  • 1 główka młodej białej kapusty
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1-2 cebule
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.

2Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć najpierw boczek, a po chwili dodać cebulę. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do garnka z kapustą i wymieszać.

3Na patelni po smażeniu cebuli zrobić zasmażkę z mąki, dodając mąkę do oleju i cały czas mieszając. Dodać zasmażkę do kapusty i wymieszać. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

6 osób