05 min.
15 min.
20 min.
Nori to jadalne japońskie wodorosty sprzedawane w postaci suszonych, cienkich, ciemnozielonych płatów. Mają one charakterystyczny słonawy smak. W kuchni japońskiej nori są zazwyczaj podawane z ryżem, ale mogą być również dodatkiem do warzyw, zwłaszcza do ziemniaków.
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 30 g masła
- sok i skórka otarta z ½ małej cytryny
- 1 płat prażonych wodorostów nori o wymiarach około 20 × 18 cm
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 12 minut, aż zrobią się miękkie.
2Przelać do naczynia 3 łyżki wody, w której gotowaliśmy ziemniaki, a następnie odlać je i pozostawić w rondlu. Wlać zachowany wywar. Dodać masło oraz sok i skórkę z cytryny. Obtoczyć ziemniaki w płynie.
3Pokroić wodorosty nori nożyczkami na cienkie, krótkie paseczki. Posypać nimi ziemniaki i przykryć rondel. Podgrzewać na małym ogniu 1-2 minuty, aż wodorosty zmiękną. Doprawić solą oraz pieprzem. Posypać szczypiorkiem i podawać.
Porcja dla:
4 osób