Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Szybkie, smaczne i zdrowe danie w stylu włoskim gotowe w 20 minut. Idealny obiad dla wszystkich zabieganych.

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 4 filety z dorsza
  • 180 g pomidorów koktajlowych
  • 2-3 łodygi tymianku, posiekane
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 szczypta chili w płatkach

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Odsunąć na jedną stronę patelni i dodać filety. Smażyć, aż ryba przyrumieni się od spodu.

2Dodać pomidorki koktajlowe, tymianek i sok pomarańczowy, doprawić chili, przykryć patelnię i zmniejszyć ogień. Dusić przez 4-5 minut, aż rybę będzie można z łatwością rozdzielać widelcem.

3Pomidory będą tylko podgrzane, a nie ugotowane. Tak przygotowaną rybę można podawać z makaronem.

Porcja dla:

4 osób