Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
420 min.
420 min.
Całkowity czas:
915 min.
915 min.
Ten mostek wołowy jest bardzo delikatny i absolutnie wyśmienity. Jeśli z obiady zostaną jakieś resztki, to można je z powodzeniem wykorzystać do kanapek. Ilość aromatu wędzarniczego można zwiększyć do 4 łyżek, aby mocniej pachniał.
Składniki:
- 1800 g chudego mostka wołowego
- 2 łyżki aromatu wędzarniczego w płynie
- 1 łyżka soli cebulowej
- 1 łyżka soli czosnkowej
Przygotowanie:
1Polać mostek aromatem wędzarniczym. Wetrzeć w mięso sól czosnkową i cebulową. Obwinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
2Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Włożyć mostek do dużej brytfanny, przykryć i piec przez 5 do 6 godzin. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w plasterki. Plastry mostku włożyć z powrotem do brytfanny.
3W średnim rondelku wymieszać składniki na sos barbecue. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
4Polać sosem mięso w brytfance. Przykryć i piec jeszcze przez 1 godzinę.
Porcja dla:
10 osób