Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
420 min.
Całkowity czas:
915 min.

Ten mostek wołowy jest bardzo delikatny i absolutnie wyśmienity. Jeśli z obiady zostaną jakieś resztki, to można je z powodzeniem wykorzystać do kanapek. Ilość aromatu wędzarniczego można zwiększyć do 4 łyżek, aby mocniej pachniał.

Składniki:

  • 1800 g chudego mostka wołowego
  • 2 łyżki aromatu wędzarniczego w płynie
  • 1 łyżka soli cebulowej
  • 1 łyżka soli czosnkowej

Przygotowanie:

1Polać mostek aromatem wędzarniczym. Wetrzeć w mięso sól czosnkową i cebulową. Obwinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.

2Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Włożyć mostek do dużej brytfanny, przykryć i piec przez 5 do 6 godzin. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić w plasterki. Plastry mostku włożyć z powrotem do brytfanny.

3W średnim rondelku wymieszać składniki na sos barbecue. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.

4Polać sosem mięso w brytfance. Przykryć i piec jeszcze przez 1 godzinę.

Porcja dla:

10 osób