Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
270 min.

Kawałki filetów z kurczaka zawijane z wędzonym boczkiem i z ananasem. Moja rodzina je uwielbia. Jeśli lubisz ostre dania, możesz je maczać w pikantnej musztardzie.

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 500 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 puszka (500 g) ananasa w kawałkach
  • 520 ml sosu teriyaki

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić w kawałki wielkości jednego kęsa. Każdy kawałek owinąć w 1/3 plastra boczku, nabić na wykałaczkę, a następnie nadziać kawałek ananasa. Marynować w sosie teriyaki przez co najmniej 4 godziny.

2Nagrzać piekarnik do 190°C.

3Ułożyć marynowane ruloniki na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 20 minut, aż kurczak i boczek nabiorą złotego koloru. Ułożyć na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

10 osób