Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Do tego przepisu używam różnych rodzajów sera, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce – i zawsze smakuje świetnie! Można też wymieszać kilka rodzajów sera, a po wierzchu posypać startym parmezanem dla dodatkowego smaku.

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g mielonej wołowiny

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.

2Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i wydłubać łyżką miąższ, aby pozostał jedynie na grubość 1 cm. Wydłubany miąższ pokroić w kostkę.

3Wnętrze wydrążonych bakłażanów skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Ułożyć je skórką do góry na papierowych ręcznikach.

4W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso podsmażyć, aż będzie brązowe. Podlać czerwonym winem.

5Dodać miąższ z bakłażana i cukinię i smażyć, aż będą miękkie. Dodać pomidory i przyprawy i chwilę jeszcze dusić.

6Połówki bakłażanów włożyć do przygotowanego naczynia i napełnić nadzieniem. Piec przez 30-40 minut, aż nadzienie będzie wrzeć, a połówki bakłażana zmiękną.

75 minut przed końcem czasu pieczenia posypać bakłażany serem. Poczekać, aż ser się całkowicie stopi i lekko przyrumieni. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

2 osób