15 min.
40 min.
55 min.
Do tego przepisu używam różnych rodzajów sera, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce – i zawsze smakuje świetnie! Można też wymieszać kilka rodzajów sera, a po wierzchu posypać startym parmezanem dla dodatkowego smaku.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 250 g mielonej wołowiny
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
2Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż i wydłubać łyżką miąższ, aby pozostał jedynie na grubość 1 cm. Wydłubany miąższ pokroić w kostkę.
3Wnętrze wydrążonych bakłażanów skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Ułożyć je skórką do góry na papierowych ręcznikach.
4W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso podsmażyć, aż będzie brązowe. Podlać czerwonym winem.
5Dodać miąższ z bakłażana i cukinię i smażyć, aż będą miękkie. Dodać pomidory i przyprawy i chwilę jeszcze dusić.
6Połówki bakłażanów włożyć do przygotowanego naczynia i napełnić nadzieniem. Piec przez 30-40 minut, aż nadzienie będzie wrzeć, a połówki bakłażana zmiękną.
75 minut przed końcem czasu pieczenia posypać bakłażany serem. Poczekać, aż ser się całkowicie stopi i lekko przyrumieni. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
2 osób