20 min.
30 min.
50 min.
Sajgonki to wspaniała przystawka do smażonych warzyw! Podawać na ciepło z dipem lub z sosem sojowym.
Składniki:
- 1,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 litr oleju z orzeszków ziemnych, do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Przyprawić wieprzowinę imbirem i czosnkiem granulowanym, i dokładnie wymieszać. Podgrzewać mięso z przyprawami na średniej patelni, stale mieszając, aż się usmaży i zbrązowieje. Odstawić.
2W innej dużej patelni rozgrzać olej do dość wysokiej (około 190°C) temperatury. W czasie, gdy olej się nagrzewa, wymieszać w miseczce mąkę z wodą, aż powstanie rzadkie ciasto. W osobnym naczyniu wymieszać kapustę z marchwią i usmażonym mięsem.
3Położyć arkusz ciasta na stolnicy rogiem do siebie. Umieścić od 1/4 do 1/3 szklanki farszu mięsnego na cieście i przełożyć róg ponad farszem. Złożyć lewy i prawy róg ku środkowi i zrolować ciasto ruchem od siebie. Nanieść pędzelkiem nieco ciasta na ostatni róg, aby skleić rolkę.
4Wkładać rolki na rozgrzany olej i smażyć, obracając od czasu do czasu, aż będą złocisto-brązowe. Wyjąć z oleju i odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawać na półmisku posypane sezamem.
Porcja dla:
8 osób