Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Strogonow to znana potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej, przyrządzana z małych kawałków polędwicy wołowej. My nieco zmodyfikujemy ten przepis i użyjemy wątróbki jagnięcej.

Składniki:

  • 300 g wątróbki jagnięcej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 10 g masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 75 g grzybów leśnych (np. prawdziwków, kurek, podgrzybków), pokrojonych w plasterki
  • 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

1Opłukać wątróbkę i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pokroić na cienkie plasterki.

2Rozgrzać olej na teflonowej patelni. Wrzucić wątróbkę i obsmażać na dużym ogniu przez 2 minuty, obracając raz na drugą stronę. Wątróbka nie powinna jeszcze być dosmażona. Wyjąć z patelni i odstawić.

3Wrzucić na patelnię masło i nastawić na średni ogień. Kiedy masło się rozpuści, wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, często mieszając, aż będzie miękka.

4Wrzucić wszystkie grzyby i czosnek. Starannie wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Ogień nie powinien być zbyt mały, bowiem grzyby mają się usmażyć, a nie udusić.

5Poprószyć grzyby mąką i smażyć jeszcze 1–2 minuty, wciąż mieszając, a następnie stopniowo wlać wino i wywar, cały czas mieszając. Dodać oregano i gałkę muszkatołową. Dusić na małym ogniu 3–4 minuty, aż sos odparuje i zgęstnieje.

6Zmniejszyć ogień na mały, mieszając dodać musztardę i crème fraîche. Włożyć wątróbkę ponownie na patelnię i podgrzewać delikatnie 3–4 minuty. Doprawić do smaku. Wyłożyć na podgrzane talerze, posypać oregano i/lub natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób