15 min.
15 min.
30 min.
Strogonow to znana potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej, przyrządzana z małych kawałków polędwicy wołowej. My nieco zmodyfikujemy ten przepis i użyjemy wątróbki jagnięcej.
Składniki:
- 300 g wątróbki jagnięcej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 10 g masła
- 2 cebule, posiekane
- 75 g grzybów leśnych (np. prawdziwków, kurek, podgrzybków), pokrojonych w plasterki
- 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
1Opłukać wątróbkę i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pokroić na cienkie plasterki.
2Rozgrzać olej na teflonowej patelni. Wrzucić wątróbkę i obsmażać na dużym ogniu przez 2 minuty, obracając raz na drugą stronę. Wątróbka nie powinna jeszcze być dosmażona. Wyjąć z patelni i odstawić.
3Wrzucić na patelnię masło i nastawić na średni ogień. Kiedy masło się rozpuści, wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, często mieszając, aż będzie miękka.
4Wrzucić wszystkie grzyby i czosnek. Starannie wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Ogień nie powinien być zbyt mały, bowiem grzyby mają się usmażyć, a nie udusić.
5Poprószyć grzyby mąką i smażyć jeszcze 1–2 minuty, wciąż mieszając, a następnie stopniowo wlać wino i wywar, cały czas mieszając. Dodać oregano i gałkę muszkatołową. Dusić na małym ogniu 3–4 minuty, aż sos odparuje i zgęstnieje.
6Zmniejszyć ogień na mały, mieszając dodać musztardę i crème fraîche. Włożyć wątróbkę ponownie na patelnię i podgrzewać delikatnie 3–4 minuty. Doprawić do smaku. Wyłożyć na podgrzane talerze, posypać oregano i/lub natką pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób