Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
03 min.
03 min.
Całkowity czas:
18 min.
18 min.
Krewetki są pyszne – można je szybciutko przygotować jako przystawkę, albo dodatek do sałatki. W formie przystawki można je maczać w dipie, np. czosnkowym.
Składniki:
- 10 surowych krewetek, obranych i odżyłowanych
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Krewetki opłukać pod zimną wodą, obrać z pancerzyka, oderwać głowę. Jeśli są duże, naciąć wzdłuż „kręgosłupa” i wyjąć żyłę. Ponownie opłukać. Osuszyć.
2W patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i krewetki. Smażyć na średnim ogniu przez maksymalnie 3 minuty, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę. (Dłuższe smażenie sprawia, że krewetki stają się gumowe.)
Porcja dla:
2 osób