Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
18 min.

Krewetki są pyszne – można je szybciutko przygotować jako przystawkę, albo dodatek do sałatki. W formie przystawki można je maczać w dipie, np. czosnkowym.

Składniki:

  • 10 surowych krewetek, obranych i odżyłowanych
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Krewetki opłukać pod zimną wodą, obrać z pancerzyka, oderwać głowę. Jeśli są duże, naciąć wzdłuż „kręgosłupa” i wyjąć żyłę. Ponownie opłukać. Osuszyć.

2W patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i krewetki. Smażyć na średnim ogniu przez maksymalnie 3 minuty, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę. (Dłuższe smażenie sprawia, że krewetki stają się gumowe.)

Porcja dla:

2 osób