Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Pyszne naleśniki z mąką gryczaną, które wspaniale smakują z dodatkiem masła i dżemu, albo syropu klonowego.

Składniki:

  • 1 szklanka (235 ml) maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła, stopionego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki gryczanej

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajko i stopione masło.

2W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z gryczaną, cukrem, solą i sodą. Dodać suche składniki do maślanki z jajkiem. Lekko wymieszać.

3Rozgrza�� dużą patelnię i dodać na nią 1 łyżkę masła, margaryny lub oleju. Kiedy masło się stopi, nakładać na patelnię ciasto, tworząc naleśniki o średnicy 10 cm. Gdy na powierzchni naleśników zaczną powstawać bąbelki, przewrócić je na drugą stronę i smażyć przez ok. 3 minuty. Powtórzyć proces z pozostałym ciastem.

Porcja dla:

2 osób