Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
141150 min.

Pigwa jest doskonałym owocem na nalewki. Aromatyczna i słodko-kwaśna w połączeniu z suszonymi owocami zostawia niepowtarzalny smak!

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 400 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu 95%

Przygotowanie:

1Pigwę przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Suszone owoce pokroić na kawałki. Wszystkie owoce włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.

2Syrop z owoców zlać do szklanego naczynia, wymieszać ze spirytusem i odstawić na 3 miesiące. Owoce wykorzystać do innych przepisów.

3Nalewkę przecedzić przez gazę do wyparzonych butelek. Zakorkować i odstawić.

Porcja dla:

2 osób