Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
141150 min.
141150 min.
Pigwa jest doskonałym owocem na nalewki. Aromatyczna i słodko-kwaśna w połączeniu z suszonymi owocami zostawia niepowtarzalny smak!
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 400 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu 95%
Przygotowanie:
1Pigwę przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Suszone owoce pokroić na kawałki. Wszystkie owoce włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
2Syrop z owoców zlać do szklanego naczynia, wymieszać ze spirytusem i odstawić na 3 miesiące. Owoce wykorzystać do innych przepisów.
3Nalewkę przecedzić przez gazę do wyparzonych butelek. Zakorkować i odstawić.
Porcja dla:
2 osób