Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Niedawno zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry.
Składniki:
- 450 gr mąki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki ciepłej wody
- czosnek niedźwiedzi
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kuminu
Przygotowanie:
1Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek.
2Na patelnię wlać olej i smażyć placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe.
Porcja dla:
10 osób