Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ten wiosenny omlet będzie doskonały nie tylko na śniadanie, ale dzięki temu, że jest sycący, można go także podać jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 5 listków świeżej mięty, posiekanych
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki żółtego sera, startego

Przygotowanie:

1Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Wystudzić, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

2Jajka roztrzepać widelcem w miseczce, dodać miętę, zioła prowansalskie, ser, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.

3Na rozgrzanym na patelni maśle podsmażyć czosnek z fasolką (ok. minuty), po czym wlać na patelnię masę jajeczn�� i smażyć na niewielkim ogniu, aż się zetnie z wierzchu.

Porcja dla:

1 osoby