Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Opieńki są maleńkie ale pyszne! Polecam przygotować je w zalewie octowej z przyprawami i cebulą. Wspaniałe!

Składniki:

  • 2-3 garście opieniek (w zależności od wielkości)
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Opieńki oczyścić, włożyć do garnka zalać wodą, dodać trochę soli. Gotować przez 15 minut.

2Wszystkie składniki na zalewę zagotować.

3Opieńki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zalać zalewą.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób