Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
190 min.
190 min.
Bardzo smaczne i proste danie, które ucieszy każdy żołądek 😉 Pieczone udka kurczaka z kaszą i sosem marchewkowo-cebulowym.
Składniki:
- 4 pałeczki z kurczaka
- przyprawa do kurczaka (do smaku)
- 2 saszetki (po 100 g) kaszy jęczmiennej
- 3 plasterki pomidora
- 1 marchewka
Przygotowanie:
1Pałeczki umyć, (ja obieram je jeszcze ze skóry) natrzeć przyprawą i pozostawić na ok. 2 godziny w lodówce.
2Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C.
3Po wyjęciu pałeczki ułożyć na blaszce razem z kilkoma plastrami margaryny i piec w 210 stopniach przez 35 minut.
4W tym czasie ugotować kaszę jęczmienną.
5Sos: Pokroić marchewkę, cebulę i pomidora w cienkie plasterki.
6Dodać do wywaru i dusić na wolnym ogniu.
7Następnie wymieszać dwie łyżki mąki z letnią przegotowaną wodą i dodać do wywaru. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
Porcja dla:
4 osób