Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
190 min.

Bardzo smaczne i proste danie, które ucieszy każdy żołądek 😉 Pieczone udka kurczaka z kaszą i sosem marchewkowo-cebulowym.

Składniki:

  • 4 pałeczki z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (do smaku)
  • 2 saszetki (po 100 g) kaszy jęczmiennej
  • 3 plasterki pomidora
  • 1 marchewka

Przygotowanie:

1Pałeczki umyć, (ja obieram je jeszcze ze skóry) natrzeć przyprawą i pozostawić na ok. 2 godziny w lodówce.

2Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C.

3Po wyjęciu pałeczki ułożyć na blaszce razem z kilkoma plastrami margaryny i piec w 210 stopniach przez 35 minut.

4W tym czasie ugotować kaszę jęczmienną.

5Sos: Pokroić marchewkę, cebulę i pomidora w cienkie plasterki.

6Dodać do wywaru i dusić na wolnym ogniu.

7Następnie wymieszać dwie łyżki mąki z letnią przegotowaną wodą i dodać do wywaru. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.

Porcja dla:

4 osób