20 min.
30 min.
50 min.
Pysznie aromatyczny pilaw z ryżu pochodzący z kuchni brazylijskiej. Gotowany w szampanie, pełen suszonych owoców i pomidorów. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 150 g rodzynek
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 średnia cebula
- 375 g białego ryżu, przepłukanego
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 5-10 minut. Odsączyć i odstawić.
2W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać rodzynki, ryż i sól, smażyć przez 3 minuty.
3Dodać szampana i 500 ml wrzątku. Gotować pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki.
4W międzyczasie morele wrzucić do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odsączyć, przestudzić i pokroić w cienkie paski.
5Marchewkę włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i posolić do smaku.
6Na patelni stopić masło, dodać morele i suszone pomidory, smażyć przez 2 minuty. Przełożyć do ryżu, dobrze wymieszać.
7Gotowy ryż wyłożyć na półmisek i udekorować odsączoną marchewką.
Porcja dla:
8 osób