Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pysznie aromatyczny pilaw z ryżu pochodzący z kuchni brazylijskiej. Gotowany w szampanie, pełen suszonych owoców i pomidorów. Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 150 g rodzynek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 średnia cebula
  • 375 g białego ryżu, przepłukanego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 5-10 minut. Odsączyć i odstawić.

2W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać rodzynki, ryż i sól, smażyć przez 3 minuty.

3Dodać szampana i 500 ml wrzątku. Gotować pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki.

4W międzyczasie morele wrzucić do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Odsączyć, przestudzić i pokroić w cienkie paski.

5Marchewkę włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i posolić do smaku.

6Na patelni stopić masło, dodać morele i suszone pomidory, smażyć przez 2 minuty. Przełożyć do ryżu, dobrze wymieszać.

7Gotowy ryż wyłożyć na półmisek i udekorować odsączoną marchewką.

Porcja dla:

8 osób