Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Lekko zmodyfikowana wersja przepisu na klasyczne amerykańskie pancakes. Danie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zamiast borówek można użyć również innych owoców, z malinami smakują również znakomicie. Moim faworytem w tym połączeniu są jednak borówki. Koniecznie polane miodem! Niekoniecznie tylko na śniadanie.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki wody mineralnej najlepiej gazowanej
Przygotowanie:
1W większej misce przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier wanilinowy i wodę.
2Wszystko dokładnie wymieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Masa konsystencją powinna przypominać śmietanę.
3Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
4Na 1 łyżcze oliwy z oliwek smażyć placki aż uzyskają złotawy kolor.
Porcja dla:
4 osób