Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Lekko zmodyfikowana wersja przepisu na klasyczne amerykańskie pancakes. Danie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zamiast borówek można użyć również innych owoców, z malinami smakują również znakomicie. Moim faworytem w tym połączeniu są jednak borówki. Koniecznie polane miodem! Niekoniecznie tylko na śniadanie.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej najlepiej gazowanej

Przygotowanie:

1W większej misce przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier wanilinowy i wodę.

2Wszystko dokładnie wymieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Masa konsystencją powinna przypominać śmietanę.

3Dodać borówki i delikatnie wymieszać.

4Na 1 łyżcze oliwy z oliwek smażyć placki aż uzyskają złotawy kolor.

Porcja dla:

4 osób