10 min.
06 min.
16 min.
Proste, kolorowe i szybkie danie o charakterystycznym smaku, zawierające kurczaka oraz soczystą papaję, bogatą w beta-karoten.
Składniki:
- 6 dużych filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy cajun
- kilka kropli sosu tabasco
- 8 pszennych tortilli
- 1 papaja
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- 125 g mieszanych młodych liści sałaty
Przygotowanie:
1Każdy filet z piersi kurczaka przeciąć wzdłuż na 8 długich pasków. Rozsypać na talerzu przyprawę cajun i obtoczyć w niej mięso. Skropić odrobiną tabasco i odstawić na 5 minut.
2Podgrzać tortille według instrukcji na opakowaniu. Papaję przeciąć wzdłuż na pół, usunąć łyżeczką pestki, a następnie każdą połówkę pokroić na 8 pasków i obrać ze skórki.
3Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić mięso, smażyć na średnim ogniu przez 6 minut, mieszając. Zdjąć z ognia, skropić połową soku z limonki i wstrząsnąć patelnią, zeskrobując także resztki, które przywarły do patelni.
4Rozłożyć liście sałat na podgrzanych tortillach i skropić je resztą oliwy oraz soku z limonki. Ułożyć na liściach paski mięsa i kawałki papai. Przyprawić do smaku, luźno zawinąć i podawać.
Porcja dla:
4 osób