Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
16 min.

Proste, kolorowe i szybkie danie o charakterystycznym smaku, zawierające kurczaka oraz soczystą papaję, bogatą w beta-karoten.

Składniki:

  • 6 dużych filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy cajun
  • kilka kropli sosu tabasco
  • 8 pszennych tortilli
  • 1 papaja
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 125 g mieszanych młodych liści sałaty

Przygotowanie:

1Każdy filet z piersi kurczaka przeciąć wzdłuż na 8 długich pasków. Rozsypać na talerzu przyprawę cajun i obtoczyć w niej mięso. Skropić odrobiną tabasco i odstawić na 5 minut.

2Podgrzać tortille według instrukcji na opakowaniu. Papaję przeciąć wzdłuż na pół, usunąć łyżeczką pestki, a następnie każdą połówkę pokroić na 8 pasków i obrać ze skórki.

3Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić mięso, smażyć na średnim ogniu przez 6 minut, mieszając. Zdjąć z ognia, skropić połową soku z limonki i wstrząsnąć patelnią, zeskrobując także resztki, które przywarły do patelni.

4Rozłożyć liście sałat na podgrzanych tortillach i skropić je resztą oliwy oraz soku z limonki. Ułożyć na liściach paski mięsa i kawałki papai. Przyprawić do smaku, luźno zawinąć i podawać.

Porcja dla:

4 osób