Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Szukasz smacznego dania na bezmięsny obiad? To plastry bakłażana w panierce usmażone na rumiano. Można je również podać na przystawkę.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki sera pecorino lub parmezan, startego
- kilka łyżek mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- 2-3 listki mięty
Przygotowanie:
1Ostrym nożem obrać bakłażana ze skórki. Pokroić w plastry o grubości 1 cm.
2Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i serem.
3Plastry bakłażana obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.
4Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana po 5 minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5Podawać udekorowany miętą.
Porcja dla:
4 osób