Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szukasz smacznego dania na bezmięsny obiad? To plastry bakłażana w panierce usmażone na rumiano. Można je również podać na przystawkę.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sera pecorino lub parmezan, startego
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 2-3 listki mięty

Przygotowanie:

1Ostrym nożem obrać bakłażana ze skórki. Pokroić w plastry o grubości 1 cm.

2Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i serem.

3Plastry bakłażana obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.

4Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana po 5 minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

5Podawać udekorowany miętą.

Porcja dla:

4 osób