Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
150 min.

Wzorowane na kuchni japońskiej danie doskonale nadaje się na przyjęcia, ale przyrządza się je na tyle prosto, że można je podać na obiad w zwykły dzień. Mięso i warzywa gotuje się krótko w wywarze, który na koniec posiłku podaje się jako zupę. W ten sposób nie tracimy cennych witamin i mikroelementów.

Składniki:

  • 400 g chudego rumsztyku, okrojonego z tłuszczu
  • kawałek białej rzodkwi daikon o długości 10 cm
  • 200 g grzybów shiitake lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 200 g kapusty pak choi, pokrojonej
  • 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
  • 200 g kiełków fasoli
  • 300 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1⅕ l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:

1Owinąć wołowinę w folię spożywczą i ułożyć na płasko w zamrażalniku. Trzymać 50 minut, aż częściowo zamarznie.

2Obrać białą rzodkiew i pokroić w poprzek na cienkie plasterki, a następnie na romby lub trójkąty o boku 2,5 cm. Ułożyć na czterech osobnych talerzach wraz z grzybami, kapustą pak choi, dymką i kiełkami fasoli. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

3Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty, bądź też ugotować go lub namoczyć zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, wymieszać z olejem sezamowym i przełożyć na talerze w lodówce.

4Wyjąć mięso z zamrażalnika i pokroić w poprzek włókien w cieniutkie plasterki. Ułożyć na talerzach obok warzyw. Wstawić znów do lodówki. Wymieszać składniki sosu i wlać do 4 małych miseczek. Odstawić.

5Na krótko przed podaniem doprowadzić wywar do wrzenia i dodać sos rybny. Wlać do rondelka do fondue lub mongolskiego rondelka ustawionego na środku stołu na podgrzewaczu. Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia. Każdy z biesiadników wkłada do wywaru kilka plasterków grzybów, rzodkwi i cebulek dymek, kiełki fasoli i plastry mięsa, gotując je 30–60 sekund, a następnie nieco kapusty pak choi i makaronu, gotując jeszcze 30 sekund. Następnie przekłada łyżką cedzakową makaron, mięso i warzywa do swojej miski. Porcje składników nabierane pałeczkami moczy następnie w sosie.

6Po zjedzeniu wszystkich składników nalać do misek wywar. Doprawić do smaku resztą sosu do zamaczania i zjeść jako zupę.

Porcja dla:

4 osób