Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Moja rodzina uwielbia wegetariańskie dania, które są lekkie i zdrowe. Tobie też na pewno posmakuje ta soczysta papryka z bulgurem i pieczarkami.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 szklanka bulguru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2Papryki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

3Ugotować bulgur (gotować w wodzie przez ok. 15 minut).

4Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę i pieczarki. Przykryć i smażyć przez 5 minut.

5Dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wyłączyć ogień.

6Do warzyw dodać bulgur i wymieszać.

7Połówki papryki napełniać nadzieniem. Piec przez 15-20 minut. Papryka powinna się tylko lekko przypiec i pozostać soczysta.

Porcja dla:

4 osób