Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Moja rodzina uwielbia wegetariańskie dania, które są lekkie i zdrowe. Tobie też na pewno posmakuje ta soczysta papryka z bulgurem i pieczarkami.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1 szklanka bulguru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2Papryki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
3Ugotować bulgur (gotować w wodzie przez ok. 15 minut).
4Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę i pieczarki. Przykryć i smażyć przez 5 minut.
5Dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wyłączyć ogień.
6Do warzyw dodać bulgur i wymieszać.
7Połówki papryki napełniać nadzieniem. Piec przez 15-20 minut. Papryka powinna się tylko lekko przypiec i pozostać soczysta.
Porcja dla:
4 osób