Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez i cynk, za to nie zawiera glutenu. W tym przepisie zastępuję nią ryż – a smakuje świetnie.

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 225 g mielonej wołowiny

Przygotowanie:

1Paprykę umyć, odkroić czubki i wydrążyć gniazda nasienne.

2Rozgrzać piekarnik do 130 stopni C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.

3Kaszę zalać w rondelku bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż cały płyn się wchłonie.

4W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, stale mieszając, aż cebula zmięknie – ok. 10 minut.

5Dodać wołowinę i smażyć ok 8-10 minut, aż się przyrumieni. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, kumin, pieprz cayenne i pieprz. Mieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

6Do mięsa dodać ugotowaną kaszę, kolendrę i fetę, wymieszać. Nałożyć farsz do papryk. Wstawić papryki do przygotowanego naczynia.

7Piec przez 15-20 minut, aż papryki będą lekko miękkie. Następnie nałożyć na nie z powrotem odkrojone czubki i piec jeszcze przez 10-15 minut.

Porcja dla:

4 osób