20 min.
70 min.
90 min.
Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez i cynk, za to nie zawiera glutenu. W tym przepisie zastępuję nią ryż – a smakuje świetnie.
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 225 g mielonej wołowiny
Przygotowanie:
1Paprykę umyć, odkroić czubki i wydrążyć gniazda nasienne.
2Rozgrzać piekarnik do 130 stopni C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
3Kaszę zalać w rondelku bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż cały płyn się wchłonie.
4W patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, stale mieszając, aż cebula zmięknie – ok. 10 minut.
5Dodać wołowinę i smażyć ok 8-10 minut, aż się przyrumieni. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, kumin, pieprz cayenne i pieprz. Mieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut, aby smaki się połączyły.
6Do mięsa dodać ugotowaną kaszę, kolendrę i fetę, wymieszać. Nałożyć farsz do papryk. Wstawić papryki do przygotowanego naczynia.
7Piec przez 15-20 minut, aż papryki będą lekko miękkie. Następnie nałożyć na nie z powrotem odkrojone czubki i piec jeszcze przez 10-15 minut.
Porcja dla:
4 osób