Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Doskonały pomysł na wykorzystanie resztek łososia. W skład tej pasty wchodzi: wędzony łosoś, łosoś pieczony, masło i koperek. Można nią smarować krakersy, tosty i kanapki.
Składniki:
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 125 g wędzonego łososia
- 250 g steków lub filetów z łososia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Świeżego łososia ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Oprószyć solą i pieprzem i owinąć rybę w folię, ale nie zamykać jej szczelnie.
3Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut, aż łosoś będzie upieczony, ale nie wyschnięty.
4W misce robota kuchennego umieścić koperek, masło, wędzonego łososia i upieczonego łososia i zmiksować na gładką pastę.
5Przełożyć do półmiska, przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania.
Porcja dla:
10 osób