Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Doskonały pomysł na wykorzystanie resztek łososia. W skład tej pasty wchodzi: wędzony łosoś, łosoś pieczony, masło i koperek. Można nią smarować krakersy, tosty i kanapki.

Składniki:

  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 125 g wędzonego łososia
  • 250 g steków lub filetów z łososia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Świeżego łososia ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Oprószyć solą i pieprzem i owinąć rybę w folię, ale nie zamykać jej szczelnie.

3Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut, aż łosoś będzie upieczony, ale nie wyschnięty.

4W misce robota kuchennego umieścić koperek, masło, wędzonego łososia i upieczonego łososia i zmiksować na gładką pastę.

5Przełożyć do półmiska, przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania.

Porcja dla:

10 osób