Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Błyskawiczne, doskonałe przekąski! Wystarczy mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego, kilka frankfurterek, a gdy wpadną niezapowiedziani goście w 20 minut można przygotować takie smakołyki. Polecam zwłaszcza do piwa.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 8 frankfurterek
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2Ciasto francuskie rozłożyć płasko na blacie. Wzdłuż dolnego brzegu ciasta ułożyć frankfurterki, jedna za drugą, zostawiając margines od dołu szerokości ok. 1,5 cm. Zawinąć ten margines ciasta nad frankfurterkami i lekko zrolować, aby ciasto się skleiło, a „szew” był na dole. Odciąć resztę ciasta. Wałek z kiełbaskami pokroić na kawałki szerokości ok. 1,5 – 2 cm.

3Kawałki ciasta z frankfurterkami przekładać na blachę, pamiętając, by „szew” był na dole. Zawinąć w ciasto resztę kiełbasek, powtarzając całą procedurę. Na koniec posmarować paszteciki po wierzchu roztrzepanym jajkiem.

4Włożyć blachę do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ciasta francuskiego).

Porcja dla:

10 osób