Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jajka faszerowane pieczarkami smakują wyśmienicie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Ja lubię je podawać na Sylwestra na liściach cykorii.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 30 dag pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cykoria (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.

2Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.

3Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać.

4Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.

5Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.

6Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

7Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.

Porcja dla:

12 osób