20 min.
20 min.
40 min.
Jajka faszerowane pieczarkami smakują wyśmienicie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Ja lubię je podawać na Sylwestra na liściach cykorii.
Składniki:
- 6 jaj
- 30 dag pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 cykoria (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.
2Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.
3Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać.
4Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
5Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.
6Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.
Porcja dla:
12 osób