30 min.
360 min.
1110 min.
Bardzo mięsny i pyszny pasztet domowy. Z tych proporcji wychodzi go dużo, więc można się podzielić ze znajomymi! Pasztet smakuje wyśmienicie na zimno z żurawiną.
Składniki:
- 1 średnia golonka
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg antykotu wołowego lub mostka wołowego
- 1 kg górki cielęcej
- 1/2 kg podgrdla wieprzowego
- 1/2 kg boczku surowego
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 duże cebule
- 1 średni seler
Przygotowanie:
1Wszystkie rodzaje mięsa (oprócz wątróbki) umyć, pokroić w grube plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać warzywa i przyprawy, zalać wodą, zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 3-4 godziny. W trakcie duszenia uzupełniać wodę. Po około 2 godzinach duszenia dodać namoczone wcześniej grzyby.
2Na 20 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną w plastry wątróbkę i 2-3 łyżki soli. Odstawić do przestudzenia.
3Mięso przełożyć do miseczki, a w wywarze namoczyć 4 bułki kajzerki.
4Wszystkie składniki (oprócz wątróbki i bułek) dwukrotnie zmielić przez drobne sitko maszynki. Bułkę i wątróbkę przemielić tylko raz.
5Do masy dodać jajka i gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Wyrabiać masę ręką tak długo, aż łatwo odchodzi od rąk.
6Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Dużą, wysoką formę wyłożyć folią.
7Masę przełożyć do formy. Wyrównać wilgotną dłonią i lekko ubić. Oprószyć bułką tartą.
8Piec przez 90 do 105 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C, aby pasztet się nie przypalił.
9Odstawić na 12 godzin, a następnie wyjąć z formy.
Porcja dla:
10 osób