Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Pasztet z soczewicy jest jednym z moich ulubionych dań, które mogę polecić wszystkim, nawet tym którzy jedzą mięso. Spróbuj, jest delikatny w swej konsystencji, a curry nadaje mu ten wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 lub 3 marchewki
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżka mielonego imbiru

Przygotowanie:

1Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy do miękkości.

2Cebulę, marchewkę, oraz pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na maśle do miękkości razem z przyprawami.

3W misce łączymy wszystkie składniki dodajemy jajka i czosnek zgnieciony i posiekany.

4Nakładamy masę do małej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C około 60 minut.

5Na koniec włączamy grzałkę górną – grill do przypieczenia wierzchu.

Porcja dla:

1 osoby