Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Pasztet z soczewicy jest jednym z moich ulubionych dań, które mogę polecić wszystkim, nawet tym którzy jedzą mięso. Spróbuj, jest delikatny w swej konsystencji, a curry nadaje mu ten wyjątkowy smak.
Składniki:
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 lub 3 marchewki
- 6 pieczarek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki suszonej pietruszki
- 1 łyżka mielonego imbiru
Przygotowanie:
1Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy do miękkości.
2Cebulę, marchewkę, oraz pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na maśle do miękkości razem z przyprawami.
3W misce łączymy wszystkie składniki dodajemy jajka i czosnek zgnieciony i posiekany.
4Nakładamy masę do małej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C około 60 minut.
5Na koniec włączamy grzałkę górną – grill do przypieczenia wierzchu.
Porcja dla:
1 osoby